ŠIĆKI BROD

[foogallery id=”1264”]

 

Romsko naselje Šički Brod se nalazi u istočnom dijelu Mjesne zajednice Šićki Brod koja  je udaljena oko 6 km zapadno od Tuzle.

Dostupni podaci ukazuju da u ovom naselju, u okviru romske zajednice, živi približno 120 stanovnika.

Ispitivanja smo obavili na uzorku od 50 stanovnika, raspoređenih u 11 domaćinstava.

U  naselju su dvije  osobe  zaposlene u punom radnom vremenu, dvije osobe su penzioneri,  četiri porodice žive od sakupljanja sekundarnih sirovina, jedna porodica živi od socijalne pomoći i jedna porodica živi od prodaje polovne robe na pijaci.

U naselju živi i 25-ero djece, a 13 ih se redovno školuje.

Sedam romskih porodica stanuju kao podstanari, a četiri  porodice stanuju u vlastitim kućama.

Predstavnik ove romske zajednice i naša kontakt osoba, Atif Suljić, ukazao je na izuzetno težak položaj njenih stanovnika, uzrokovanih neprikladnim uslovima za stanovanje.

Većina romskog stanovništva u naselju Šićki Brod stanuje u staroj, ruševnoj zgradi Rudarske Čete za spasavanje, u veoma malim prostorijama.

Prisiljeni su da koriste zajednički WC, kupatilo i vešeraj, koje je, i pored velikog truda stanara jako teško održavati i obezbijediti prihvatljive higijenske uslove.

Takođe, i u ovoj zajednici, prisutni su  problemi sa kojima se suočavaju svi Romi, nezaposlenost i nemogućnost ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu punoljetnih osoba.

 

Prethodno naselje - SlavinovićiNazad na romska naseljaIduće naselje - Grad Tuzla

 Romska Naselja