Romsko naselje Borić kao dio Mjesne zajednice

[foogallery id=”1213”]

 

Romsko naselje Borić je dio Mjesne zajednice Centar, smješteno u sjevernom dijelu grada u blizini Univerziteskog kliničkog centra Tuzla. Udaljeno je 1 km od centra grada

Procjena je da u ovom naselju živi romska zajednica sa približno 80 stanovnika.

Istraživanje je urađeno na uzorku od 32 stanovnika, raspoređenih u 8 domaćinstava, koji su bili dostupni u naselju, odnosno, nisu van države ili se ne odbijaju izjasniti kao Romi.

U ovom naselju samo tri osobe imaju stalno zaposlenje, četiri porodice žive od sakupljanja sekundarnih sirovina, a jedna porodica živi od prodaje polovne robe na pijaci.

U ovom naselju živi 16-oro dijece, a 12 ih se redovno škouje.

Svo romsko stanovništvo koje pripada romskoj zajednici Borić, stambeno je zbrinuto u vlastitim kućama.

Prema riječima naše kontakt osobe iz ovog naselja, Alimanović Sejfe, problemi s kojima se susreću stanovnici ovog naselja, pored problema sa kojim se susreću svi Romi, nezaposlenosti i zdravstvene zaštite, se u najvećem djelu odnose na infrastrukturu, prvenstveno lokalne puteve, koji su u jako lošem stanju te zahtijevaju hitnu sanaciju.

Pored toga, veliki problem u naselju Borić predstavlja pomjeranje tla (klizišta), zbog kojeg je veliki broj stanovnika bio prisiljen da se iseli iz svojih domova.

Očekuje se značajniji angažman lokalne zajednice, kako bi ovi problemi bili trajno riješeni.

 

02-back-white02-next-white

 Romska Naselja