MIHATOVIĆI

[foogallery id=”1186”]

 

Romsko naselje Mihatovići nalazi se u zapadnom dijelu Mjesne zajednice Šički Brod, oko 10 km sjeverozapadno od Tuzle.

Po dostupnim podacima u ovom  naselja je romska  zajednica od  blizu 110 stanovnika. Ispitivanja su urađena na uzorku od 70 stanovnika, koji čine  17 domaćinstava i trenutno su u naselju, nisu u egzilu i  ne odbijaju se izjasniti kao Romi.

Od radno sposobnih stanovnika, niko nema stalni posao,  dvije osobe su penzioneri,  šest porodica živi od sakupljanja sekundarnih sirovina, jedna porodica živi od socijalne pomoći i jedna  porodica živi od prodaje polovne robe.

Od ukupnog broja ispitanih, 39-oro je djece i 21 ih se školuje.

Svo romsko stanovništvo  u naselju Mihatovići je stambeno zbrinuto u privremenim smještajnim objektima.

Prema riječima naše kontaktne osobe za ovo naselje, Bobarić Borke, pored problema  sa kojim se susreću svi Romi, nezaposlenosti i zdravstvene zaštite, najveći problem u ovom naselju je stambeni.

Stanovnici ovog romskog naselja zbrinuti su na način da im je obezbjeđen kolektivni smještaj, koji je trebao biti privremenog karektera.

Nažalost, privremeno, preraslo je u trajno, a problem je  postao nerješiv, jer  se nalazi na margini interesovanja lokalne zajednice.

Veoma loši uslovi stanovanja uz korštenje zajedničkih prostorija od strane više korisnika, godinama su se pogoršavali i postajali sve teži.

Neredovno i nekvalitetno održavanje objekata doprinosi njihovom  propadanju.

 

Prethodno naselje - MramorNazad na romska naseljaIduće naselje - Mušinac

 Romska Naselja