Kreativna radionica sa Zijahom Sokolovićem – RIJEČI PRAVE PREDSTAVE (2017)

15.09.2017 u organizaciji NVO „Artsinteza“ održana je vrlo uspješna cjelodnevna kreativna radionica  „RIJEČI PRAVE PREDSTAVE“. Voditelj radionice bio je poznati BH glumac Zijah Sokolović. Radionica je organizovana u prostorijama JU OŠ „ Kiseljak“,  za 25 učesnika romske pripadnosti.

U cilju osnaživanja  projekta u radu sa marginaliziranim  grupama „Artsinteza“ je uspostavila saradnju sa „The/Arto“, koji je nastao Austriji 1995, u Salzburgu u Theatru am Mirabellplatz / Toi Haus, a osnovao ga je Zijah A. Sokolović, glumac, režiser, profesor koji živi i radi u Beču. 2002 u Republici Hrvatskoj Zijah A. Sokolović i glumac Dražen Šivak, kao „The/Arto“, su pokrenuli projekt „RIJEČI / PRAVE / PREDSTAVE“. Tu je naišao na sjajan odaziv, jer je prvi put pozorišna umjetnost bila u funkciji edukacije o društvenim problemima i zanimljivostima svijeta.

U kreativnoj radionici „RIJEČI / PRAVE / PREDSTAVE“, djeca i mladi učili su kako misliti na umjetnički način i koje su to sve  mogućnosti da kroz umjetnost upoznaju sebe i primaju nove informacije koje mogu kombinovati sa svojim mladalačkim iskustvom i nastavnom građom.

Radionica je imala za cilj da se kod  polaznika uz pomoć glumca i glumačke umjetnosti, kroz formu pozorišne predstave,  razvija KOMUNIKACIJA / SIGURNOST / MAŠTA i da se u svijetu u kojem žive i odrastaju mogu izražavati i na drugi način.

Djeca i mladi, u malom prostoru, kroz igru direktno su komunicirala sa glumcem, voditeljem, te razvijala svoju osobenost neposrednog živog dijaloga koji se izgubio u svijetu kompjutera, televizije, iPod-a i pametnih telefona.

Bitno je istaći da je ova radionica rađena u sklopu projekta „EREBU“ koji „Artsinteza“ realizuje uz potporu „Olof Palme Center“ od 2015 godine i koji je temeljen na očuvanju i njegovanju kulturnih i tradicijskih vrijednosti marginaliziranih grupa.

 

Artsinteza