BUKINJE

[foogallery id=”1174”]

 

Mjesna zajednica Bukinje nalazi se oko 5 km zapadno od Tuzle.

U centru ove mjesne zajednice locirano je jedno romsko naselje u kojem živi približno 70 stanovnika.

Od ukupnog broja stanovnika, kontakti i anketiranje ostvareni su sa 26 stanovnika, koji su članovi šest domaćinstava, bili su  prisutni u naselju, nisu van države i nisu se  odbijali izjasniti kao Romi.

Od anketiranih, radno sposobnih stanovnika, niko nije zaposlen, a jedna  porodica živi od sakupljanja sekundarnih sirovina.

U naselju živi i 9-oro djece, a dvoje ih se škouje.

Pet romskih porodica stanuju kao podstanari, a jedna  porodica stanuje u vlastitoj kući.

Predstavnica ove romske zajednice, Suljić Atifa, ukazala je na izuzetno težak stambeni problem sa kojim se suočavaju stanovnici ove zajednice.

Pored nezaposlenosti, nemogućnosti ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu, stanovnicima su uskraćeni najelementarniji uslovi stanovanja.

Većina romskog stanovništva u ovom naselju stanuje u staroj, ruševnoj građevini, bez električne energije i vodosnabdijevanja.

Zbog neriješenih  problema sa odvodom otpadnih voda,   stanari ove trošne stambene građevine, svakodnevno su  izloženi neugodnim mirisima i izvoru zaraze.

Godinama prisutni problemi nisu postali predmetom interesovanja lokalne zajednice da ih trajno, ali ni djelimično riješi.

 

Prethodno naselje - Mosnički PotokNazad na romska naseljaIduće naselje - Mramor

 Romska Naselja