Ansambl

Jillina: Umjetnički direktor

 

Izvođač, master instruktor, koreograf, režiser i producent, Jillina je posvetila svoj život plesu. Osnovala je Bellydance Evolution 2009. godine te radi kao njihov umjetnički direktor i izvršni producent. 1999. godine Jillina je osnovala plesnu kompaniju pod nazivom „Jillina's Sahlala Dancers“, trenutno najpoznatiju orijentalnu plesnu trupu u Los Angelesu. U periodu od 2003. do 2009. godine bila je umjetnički direktor i glavni koreograf u plesnoj trupi Bellydance Superstars sa kojima je imala preko 700 predstava širom svijeta, između ostalog na glavnoj sceni Lolapaloza, Follies Berger u Parizu i Kraljičinom teatru u Londonu.     

Jillina ima ogromno iskustvo u orijentalnim plesnim stilovima kao i u folklornom, Jazz stilu, baletu i hip hopu koje koristi kako bi stvorila šaroliki repertoar orijentalnog fusion stila. Jako često putuje kako bi nastupala i podučavala studente širom svijeta, a do sada je to činila u preko 40 zemalja. Bilo da podučava studente pojedinačno ili grupu od 1000 učenika, Jillina ima nevjerovatan talenat povezivanja sa ljudima što je čini jednom od omiljenih instruktora orijentalnog plesa.

Jillina se pojavila u mnogobrojnim televizijskim emisijama, uključujući i „Dancing with the Stars“. Ona je koproducent 12 instrukcionih DVD-ova koji se nude na 5 različitih jezika. U ljeto 2009. i 2010. Jillina je bila prvi američki građanin koji je bio pozvan da nastupa na prestižnom Ahlan Wa Sahlan festivalu u  Egiptu.

 


 

Heather Aued: Voditelj kompanije

 

 

Header Aued je član Bellydance Evolution-a od njegovog osnivanja 2009. godine. Ona je jedna od glavnih koreografa i voditelja kompanije te je nastupala u svim njihovim produkcijama koje su se igrale diljem Sjedinjenih Američkih Država, Latinske Amerike, Afrike, Azije, Evrope i Australije. Rodila se i odrasla u Los Angelesu te je počela plesati kada je imala 5 godina. Izučavala je razne stilove kao što su jazz, hip hop, standardne plesove, balet i moderni ples. U tinejdžerskim godinama je radila kao profesionalna glumica i pjevačica te je imala priliku da snima za tekstopisce koji su dobitnici Grammy i Oscar prestižnih nagrada. Imala je priliku da dobije gostujuću ulogu na Foxovoj „Grounded for Life“ seriji.

Sa 18 godina Header je dobila poziv da se pridruži internacionalnoj plesnoj kompaniji „Jillina's Sahlala Dancers“. Zaljubila se u orijentalni ples i sav svoj fokus je usmjerila na učenje ove umjetničke forme te je ubrzo postala vodeći solista ove višestruko nagrađivane plesne kompanije.

Heather se pojavljuje na mnogobrojnim plesnim DVD izdanjima sa Sahlala Dancer i Bellydance Evolution trupom kao i na popularnom ABC show-u „Dancing with the Stars“.

2015. godine Heather je uzela pauzu kako bi se posvetila rođenju svoje kćerke. Nakon pauze se vraća u kompaniju i radi kao koreograf na najnovijoj Bellydance Evolution produkciji „Fantasm – Odyssey of Dreams“.

 


 

Jedna i jedina, Sharon Kihara!

 

Poznata širom svijeta kao jedna od pionira Tribal Fusion stila, Sharon Kihara se smatra jednom od najiskusnijih umjetnika ovoga žanra poznatog po svom avangardnom umjetničkom senzibilitetu. Ona je plesni instruktor i joga terapeut, 200 RYT certifikovani Yoga Alliance.

Sharon je počela trenirati ples sa 3 godine, a sa 10 godina je otkrila nešto što će promijeniti njen život – izvedbu Azize i Yemaye, svjetski poznatih orijentalnih plesačica. Sharonina edukacija u orijentalnom plesu je zaista bila eklektična; počela je trenirati sa legendarnom Zamarom u Oregonu 1994, kasnije je nastavila u San Francisku sa Frederique David i Jill Parker kao član „Ultra Gypsy“, jedne od najistaknutijih i najinovativnijih kompanija u najranijim danima Tribal Fusion-a. Kasnije je studirala sa Suhaila Salimpour.

Pred kraj 2003. godine bilo joj je ponuđeno da nastupa sa Bellydance Superstars kompanijom koja je tek bila u nastajanju. Sharon je provela preko pet godina na turneji sa ovom kompanijom i bila režiser za Tribal sekcije, solo izvođač i koreograf. Nakon što je napustila kompaniju kako bi slijedila svoje snove, regrutovana je od strane Jilline da radi kao koreograf i glavni plesač za njenu jedinstvenu i hvaljenu produkciju Bellydance Evolution.

 

 


 

Lee Na-Moo: Sinbad

 

 

Lee Na-Moo je međunarodno prizant i poznat izvođač i inovativna sila u plesnoj zajedici. Njegove izvedbe su sačinjene od uzbudljivog i energičnog orijentalnog stila kombinovanog sa modernim plesom, baletom, jazz-om, hip hop-om i nekoliko azijskih plesnih stilova. Lee-jeve izvedbe unapređuju ove antičke oblike umjetnosti u vrhunsku umjetnost koja zahtijeva izvanredno fizičko umjeće i kontrolu. Pojam muškarca u ovoj vrsti umjetnosti je rijedak i Lee odaje počast ovom plesu sa svojim iskrenim osjećajem kreativnosti, ali i svojim fizičkim sposobnostima i emocijom.

Lee je nastupao u „Alhambra Palace“, „House of Blues“, „The Aviary“, „Crescendo Lounge“, „The Metro“ kao i u Buenos Airesu (Argentina) te je putovao u Španiju gdje je bio pozvan da podučava i nastupa na 7. International Oriental Festival u Valladolid-u. Plesao je sa „Read My Hips“ u režiji Stephanie Barto, sa kojima još uvijek nastupa u Alhambra Palace kao i sa „Joel Hall Dancers“ u Čikagu. U oktobru 2010. godine osvojio je „Chicago Oriental Dance Competition“ i osvojio priliku da nastupa sa Mariom Kirlis u Buenos Airesu.

Trenutno trenira i glavni je plesač u „JHD“ i „2013-present“, i još uvijek nastupa lokalno kao solista i gostujući plesač u drugim plesnim trupama.

 


 

Margarita Kamjaka: Scheherazade

 

 

 

Margarita je jedna od najistaknutijih plesača i instruktora u Latviji, poznata po svojoj nepogrešivoj tehnici i elegantnom stilu. Pleše od svoje pete godine i ima ogromno balentno iskustvo. Orijentalni ples je otkrila 2002. godine i potpuno se zaljubila u njega. Prošla je mnoge plesne programe uključujući i časove sa vodećim Egipatskim master učiteljima. 2012. godine je završila „Riga Teacher Training and Educational Management Academy“ gdje se usavršila na polju ples i ritam. 2014. godine magistrirala je plesnu pedagogiju.

Margarita je pobjednica mnogobrojnih takmičenja uključujući: “Miss Oriental” Riga, Latvia, “Baltic Cup” Vilnius, Lithuania,“Oriental World Cup” Limassol, Cyprus, “Azure Festival” Riga, Latvia, “The Queen of the Pyramid” Riga, Latvia, “Oriental weekend Portugal”, Lisbon, Portugal, “Heshk Beshk” Bari, Italy, “Cairo Khan” Cairo, Egypt, “Belly Dancer of the Universe Competition” Los Angeles, Sjedinjene Američke države i mnogih drugih. Nastupala je sa Bellydance Evolution-om širom Evrope, Sjeverne Amerike i Azije.

 

 


 

Ruslan Kurlovich: Kralj Shahriar

 

Ruslan Kurlovich pleše od svoje 6 godine sa različitim folklornim ansamblima i plesnim studijima. Učestvovao je na mnogobrojnim internacionalnim takmičenjima i festivalima u Litvaniji, Estoniji, Rusiji, Bugarskoj, Bjelorusiji i Slovačkoj.

2010. godine je upisao Latvijsku muzičku akademiju „Jozeps Vitols“ i 2014. godine stekao diplomu koreografa i učitelja klasičnog plesa. Plesao je u baletnoj trupi „Indra's Rheinholde Chamber“ gdje je igrao uloge u predstavama kao što su „Clowns Diaries“, „Light and Ashes“, „Sister-World“, „Paris Songs“, „Games of Imagination“. Dugi niz godina aktivno je uključen u kulturni život Rige i Latvije. Učestvovao je u pozorišnim i muzičkim predstavama kao što su „Sold Laughs“, „Little Prince“, „Esslingen“, „Herberts“ i mnogim drugima. Od 2014. godine nastupa u predstavama „Operetta Foundation“, „Merry Widow“ i „Ball at Savoy“ a od 2015. godine i sa Ruskim teatrom Rige „Mikhail Chekhov“.

Ruslan se pridružio Bellydance Evolution trupi u septembru 2016. godine na premijeri predstave  „Le Voyage de Scheherazade“ u Maroku.

 


 

Khader Ahmad: Perkusionista

 

 

Khader Ahmad je rođen u Libanonu, a odrastao je u Berlinu (Njemačka). Sarađivao je sa poznatim orijentalnim plesačima i muzičarima. Njegov čisti i briljantni način sviranja kao i njegov senzibilitet učinili su ga posljednjih nekoliko godina najtraženijim perkusionistom. Sarađivao je sa najpopularnijim arapskim pjevačima i muzičarima kao što su Ahmad Adawea, Mohammed Mounir, Cheb Khaled i legendarnim Magdy Al Husseini. 2012 godine osnovao je bend pod imenom “RAQSA” koji je specijaliziran za orijentalnu muziku. 

2014. godine počeo je sa projektom pod nazivom “DUM TAK Revolution“ koji kombinuje tradicionalnu arapsku muziku sa modernim elektro popom, shaabijem i orijentalnim plesom. Projekt je osnovan u Berlinu i na njemu sarađuju mnogobrojni poznati orijentalni plesači. Drugi studijski album pod nazivom “DUM TAK Revolution Vol.2” izdat je 2015. godine u saradnji sa Jillinom.